Voit SÄÄSTÄÄ selvää rahaa yhdistämällä lainasi!

Voit SÄÄSTÄÄ selvää rahaa yhdistämällä lainasi!
Voit SÄÄSTÄÄ selvää rahaa yhdistämällä lainasi! - Hankilainaa.fi - Klikkaa kuvaa!

perjantai 23. tammikuuta 2015

Adidas vs. suomalainen perheyritys

Tällä kertaa ajattelin kirjoittaa eräästä iltapäivälehdissä jokin aika sitten olleesta tapauksesta. Olet saattanut lukea tapauksesta, jossa Adidas ja suomalainen yritys Donna Moderna Oy ovat taistelleet vuosikausia oikeusistuimissa. Kyseisessä jutussa Adidas syttää suomalaista yritystä heidän tavaramerkin loukkauksesta. Donna Modernan maahantuomassa tennarissa on neljä raitaa ja tämä loukkaa Adidaksen mukaan heidän tavaramerkkiä eli kolmea raitaa. Kyseinen riita sijoittuu immateriaalioikeuden alle.

Koska kyseissä tennarissa on neljä raitaa, voisi helposti ajatella, että eihän se ole sama asia kuin kolme raitaa. Mutta asia ei kuitenkaan ole ihan näin yksinkertainen. Immateriaalioikeuksien loukkauksessa on kyse siitä, että loukkaava tuote näyttää erehdyttävästi samalta. 

Mitä lain mukaan tarkoitetaan tavaramerkillä?
Tavaramerkkilain 1 §:n 2 momentti: 
”Tavaramerkkinä voi olla mikä tahansa merkki, joka voidaan esittää graafisesti ja jonka avulla voidaan erottaa elinkeinotoiminnassa liikkeeseen lasketut tavarat toisten tavaroista. Tavaramerkkinä voi olla erityisesti sana mukaan lukien henkilönnimi, kuvio, kirjain, numero taikka tavaran tai sen päällyksen muoto.”

Tavaramerkkilain 4 §:n 1 momentti: 
”Tämän lain 1–3 §:n mukainen oikeus tavaran tunnusmerkkiin sisältää sen, että elinkeinotoiminnassa kukaan muu kuin merkin haltija ei saa tavaroittensa tunnuksena käyttää siihen sekoitettavissa olevaa merkkiä tavarassa tai sen päällyksessä, mainonnassa tai liikeasiakirjassa tai muulla tavalla, siihen luettuna myös suullinen käyttäminen. Mitä tässä on sanottu, on voimassa riippumatta siitä, lasketaanko tavara tai aiotaanko se laskea liikkeeseen tässä maassa vai ulkomailla vai tuodaanko se Suomen alueelle elinkeinotoiminnassa käytettäväksi, säilytettäväksi, varastoitavaksi tai edelleen kolmanteen maahan kuljetettavaksi.”

Minusta tässä tapauksessa kiistanalainen popo näyttää erehdyttävästi Adidaksen vastaavalta. Katsohan oheisesta linkistä kyseistä tennaria. http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1418446507459.html Kun vilkaisee nopeasti kenkää, minusta se vaikuttaa melko paljon Adidaksen tuotteelta. Minusta suomalaiset tuomioistuimet ovat tehneet oikein siinä, että ne ovat todenneet Jarmo Viljasen yrityksen rikkoneen Adidaksen immateriaalioikeuksia.

Kyseisestä tapauksesta vielä mainitakseni on huomattavaa, miten suuriksi oikeudenkäyntikulut ovat nousseet. Suomalaisen yrityksen oikeudenkäyntikulut ovat nousseet miljoonan euroon! Olen pidemmän aikaa ollut sitä mieltä, että oikeusjuttujen todellisia voittajia ovat asianajajat eikä tämä juttu ole poikkeus sääntöön. 

Jutusta voit lukea lisää täältä http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1418708322654.html ja


Mitä mieltä sinä olet? Loukkaako suomalaisen yrityksen maahantuoma kenkä Adidaksen kolmen raidan tavaramerkkiä?

1 kommentti: