Voit SÄÄSTÄÄ selvää rahaa yhdistämällä lainasi!

Voit SÄÄSTÄÄ selvää rahaa yhdistämällä lainasi!
Voit SÄÄSTÄÄ selvää rahaa yhdistämällä lainasi! - Hankilainaa.fi - Klikkaa kuvaa!

maanantai 6. huhtikuuta 2015

Onko kotitaloutesi keskivertoa varakkaampi?

Tilastokeskuksen hetki sitten julkaisemassa tilastossa ”Puolella kotitalouksista nettovarallisuutta yli 110 000 euroa vuonna 2013” selvitettiin kotitalouksien varallisuutta. Tilaston tiedot ovat vuodelta 2013 tehdystä Tilastokeskuksen varallisuustutkimuksesta.

Tilastossa oleva pylväsdiagrammi, jonka otsikko on ”Keskimääräinen varallisuus kotitalouden viitehenkilön iän mukaan 2013 (mediaani)”,  kuvaa hyvin eri kotitalouksien varallisuutta. (Diagrammiin pääset tämän kirjoituksen alussa olevasta linkistä.) Siitä käy ilmi, että alle 25-vuotiaiden kotitalouksissa nettovarallisuutta ei ole juuri yhtään. Tämä selittynee esimerkiksi sillä, että tämän ikäiset henkilöt melko usein opiskelevat, joten heillä ei ole merkittäviä tuloja ja opintolainaakin on saattanut kertyä, mikä pienentää nettovarallisuutta. Ne taas, jotka eivät opiskele, saattavat kärsiä nuorisotyöttömyydestä, joten omaisuutta ei ole sen takia kertynyt tai jo kertynyttä omaisuutta on jouduttu käyttämään elämiseen.

25-34-vuotiaiden kotitalouksien varallisuus ilman velkaa ei ole myöskään kovin suurta: ei edes 25 000 €. Tämä selittynee sillä, että työelämään saatetaan päästä mukaan tässä elämänvaiheessa vasta kunnolla mukaan. Myös ensimmäistä asuntolainaa otettaneen yleensä tässä vaiheessa. Varat velat huomioiden ovat tässä vaiheessaa vajaat 75 000 €, mikä johtunee ensiasunnosta, jonka lainaa ei olla keritty maksaa kunnolla.

Rahaa. Ethän kopioi kuviani!
Omaisuudessa tapahtuukin valtava hyppäys siirryttäessä 35-44-vuotiaiden kotitalouksiin. Tällöin nettovarallisuus ylittää sadantuhannen euron. Tässä vaiheessa olevilla kotitalouksilla alkavat palkat olla jo kohdillaan ja säästötkin alkavat kertymään. Myös lainaa ollaan saatu lyhennettyä jonkin aikaa. Tässä vaiheessa varat ylittävät kahdensadantuhannen velkojen kanssa. Tällöin tilanne saattaa olla se, että perheen kasvaessa on jouduttu muuttamaan omakotitaloon. Tämä selittäisi sen, miksi velkaa on enemmän kuin aiemmassa tarkasteluvälissä.

Diagrammissa nettovarallisuus alkaa tämän vaiheen jälkeen kehittyä melko tasaisesti saavuttaen huipun 65-74-vuotiaissa kotitalouksissa.Yli 74-vuotiaiden kotitalouksien varallisuus on alhaisempi kuin 65-74-vuotiaiden kotitalouksien. Johtuuko se siitä, että he ovat saaneet huonomman alun elämälleen kuin edellinen ikäryhmä, joten varallisuutta ei ole kertynyt niin paljon? He ovat kenties huonommin koulutettu väestöryhmä. Vai onko kyse siitä, että heidän omaisuus on tämän iän tullessa eteen joutunut käyttämään omaisuutta terveydenhoitoon, kun eläke ei ole riittänyt kattamaan kustannuksia? Vai ovatko he kenties aloittaneet jäämistösuunnittelun antamalla jälkikasvulleen verovapaita lahjoja vähentääkseen perillisten tulevaa perintöveroa? Tämä viimeinen ikäryhmä on mielestäni kaikista vaikein tulkittava. En tosiaan tiedä, miten yleistä esimerkiksi tuo mainitsemani jäämistösuunnittelu on.

Tilastosta vielä ilmenee, että 1/4 kotitalouksista omistaa varallisuutta vain alle 10 000 €. Tähän kuuluvat varmaankin juuri ne opiskelijat, nuorisotyöttömät ja pitkäaikaistyöttömät, jotka joutuvat tyytymään pitkälti julkisiin tulonsiirtoihin. 1/4 omistaa  nettona yli 252 000 €. Tähän varmaankin kuuluvat ihmiset, joiden tulot ovat keskivertoa tai sitä suuremmat. Tosin paljon on myös kiinni kulutustottumuksista. Säästeliäät ja omaisuuttaan sijoittavat keskivertopalkansaajaa huonompituloisetkin voivat mielestäni päästä tähän ryhmään.

Tälläinen vähän analyyttisempi postaus tällä kertaa. Tulee ihan mieleen lukion yhteiskuntaoppi tätä tilastoa tulkitessa.


Miten onnistuin tulkitsemaan mielestäsi tilastoa? 

Miten itse tulkitset sitä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti